Voetproblemen
Eelt
Eelt is een natuurlijke beschermlaag. Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag bijvoorbeeld op de bal en onder de hiel, de plaatsen waarop wij staan, de ‘drukpunten’. Bij veel mensen wordt de beschermlaag te dik en veroorzaakt pijn bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns. Overmatig eelt aan de voeten geeft vaak aanleiding tot vervelende klachten.
Kloven
Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters tot een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. Dit komt doordat de elasticiteit van de huid door eelt ophoping verloren is gegaan en deze niet meer kan buigen. Hierdoor gaat de huid barsten. Dit kan aan de oppervlakte zijn maar ook diep in voet. Dit is zeer pijnlijk en kan bloedingen veroorzaken. Soms gaat dit gepaard met een schimmelinfectie.
Likdoorn
Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid.
Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt, in een kegelvorm met de punt naar binnen. Door de kegelvorm doet de likdoorn pijn als men er op drukt.
Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt, in een kegelvorm met de punt naar binnen. Door de kegelvorm doet de likdoorn pijn als men er op drukt.
Schimmelnagel
Bij een beginnende infectie zijn de nagels te herkennen door verkleuring van de nagelranden (gelig, bruin of groen) en kleine vlekjes op de nagel. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. In een later stadium kan de nagel geheel verkleuren van geelwit tot geelbruin. De nagel is dan vaak wat dikker en brokkelig van structuur. In sommige gevallen kan de infectie zich over de gehele nagel verspreiden.
Ingroeiende nagel
Ingroeiende teennagels (vaak aan de grote teennagel) zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd – te kort – knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.
Blaren
Een veel voorkomend probleem bij sporters zijn blaren. Tegen druk en wrijving verdedigt de voethuid zich door eeltvorming. Hevige wrijving geeft echter een soort noodmaatregel door blaarvorming. Vooral in het begin van het seizoen treden blaren op, wanneer de huid enige tijd niet aan druk of wrijving blootgesteld is geweest. Neem daarom vooral in deze periode beschermende maatregelen. Plak gevoelige huidgebieden af tijdens training en wedstrijden met bijvoorbeeld hecht pleister (dus zonder verbandgaas). De schoen wrijft dan tegen de pleister in plaats van de huid. Om blaren te voorkomen moeten sportschoenen goed aansluiten.